Китайският президент: Няма да отделите Тайван от нас

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че няма да допусне „разделянето на Тайван от Китай“, съобщава Ройтерс, цитирайки китайски държавни медии.

Агенцията отбелязва, че този изказване идва малко преди изборите за президент и парламент в Тайван. Въпреки силните протести от страна на тайванското правителство, Китай настоява, че демократично управляваният Тайван е част от неговата територия.

Изборите в Тайван ще се проведат на 13 януари, като взаимоотношенията с Китай са ключова тема в предизборната кампания. Присъстващ на симпозиум по повод 130-годишнината от рождението на лидера на Китайската комунистическа партия Мао Цзедун, Си подчерта, че „пълното обединение на родината е неизбежно“.

Лидерът на Китай добави, че Пекин трябва да укрепи интеграцията между Тайван и континентален Китай, насърчавайки мирното развитие на техните отношения и „решително да предотврати отделянето на Тайван от Китай под всяка форма и от всякакъв източник“.

Според информацията на Ройтерс, китайският лидер не е изразил явно намерение за използване на сила срещу Тайван, въпреки че в миналото Китай не е изключвал тази възможност. Той също така пропусна да спомене предстоящите избори. През последната година и половина китайската армия извърши две големи военни учения в близост до Тайван и редовно разполага военни кораби и изтребители в района на Тайванския проток.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО