Европейската комисия смята да отпусне блокираните средства за Полша

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Европейската комисия е готова да одобри първото плащане за Полша от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, което може да стане още тази седмица, съобщава Bloomberg и Фокус.

Малко след като дойде на власт, новото правителство на премиера Доналд Туск поиска първа вноска от 6,3 милиарда евро от близо 60 милиарда евро, предназначени за Полша по Фонда за устойчивост и възстановяване.

Положителното решение на Комисията „ще бъде тласък за премиера Доналд Туск, чиято коалиция обеща да подобри отношенията с европейските съюзници и да сложи край на демократичното отстъпление“, съобщава Bloomberg.

Преди това Европейската комисия замрази средствата за възстановяване на Полша поради опасения относно върховенството на закона в страната при предишното националистическо правителство на Право и справедливост (ПиС).

Правителството, което загуби властта в Полша от проевропейския лагер на Туск миналия декември, преди това имаше обтегнати отношения с Комисията, главно заради противоречиви съдебни реформи, които според Комисията и Съда на ЕС подкопават независимостта на съдебната система.

Когато Туск дойде на власт, той обеща да възстанови демократичния ред в Полша след ПиС. С новото правителство „обтегнатите отношения на Полша с ЕС ще се подобрят“, пише Bloomberg.

За да освободи парите от спасителната програма, Комисията е определила пакет от етапи, които Полша трябва да изпълни, за да гарантира, че върховенството на закона в Полша не е застрашено. Те включват промени в съдебната система.

Нетърпелив да даде резултат, министърът на правосъдието на Полша Адам Боднар представи на други министри от ЕС пакет от законопроекти за възстановяване на върховенството на закона в Полша по-рано тази седмица.

„Много съм благодарен на държавите-членки за доверието“, заяви Боднар след срещата с министрите. Той добави, че проектозаконите „не са за да ограничат, а за да се опитат да постигнат възможно най-широк консенсус (в Полша за реформите)“.

Средствата за възстановяване на Полша вероятно ще бъдат една от темите на разговорите между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Туск по време на посещението ѝ във Варшава в петък.

Попитан от Euractiv за дневния ред на посещението, пресслужбата на Комисията разказа, че не е запозната с подробностите, но ще бъдат повдигнати въпроси, които са от значение и за двете страни.

Туск потвърди в понеделник, че неговата партия Гражданска платформа ще подкрепи кандидатурата на Фон дер Лайен да остане председател на Комисията за следващия мандат.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО