Никола Минчев прогнозира управление ГЕРБ – ДПС и прати ПП-ДБ в опозиция

Публикувано преди 1 месец  |  България

Не е изключено управление ГЕРБ – ДПС, първо трябва да имат мнозинство за това. Това коментира в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България” Никола Минчев. Според него няма страшно ПП-ДБ да е в опозиция.

Заявките на „Има такъв народ” бяха, че ще върнат мандата неизпълнен.

„Доколкото си спомням Тошко Йорданов каза, че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1. С оглед сроковете предполага да го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер. След номинация за министър-председател има едноседмичен срок да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот”, поясни Минчев.

Според него все още не е късно за това изборите да са на 9 юни.

Който и да бъде избран, трябва да изпълнява конституционните си задължения добросъвестно и да организира честни избори – така Минчев отговори на въпрос дали ПП-ДБ са притеснени от партийна кандидатура като Росен Желязков за служебен премиер.

На въпрос дали след изборите ще преговарят с ГЕРБ-СДС, ако картината остане същата след изборите, Минчев отговори: Не е изключено и това да се случи. При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце.

Но и след изборите, и за да можем отново да покажем нашите идеи за управление и да защитаваме идеите си как да се попълват органи, избирани от Народното събрание, за приоритетите Шенген и еврозоната – трябва ни доверието на хората, каза той.

Но след като минат изборите е ясно, че няма да има добре структурирано мнозинство. Ние искаме реформите, но докато не видим заявка отсреща и конкретен ангажимент, не можем да си стиснем ръцете, допълни Минчев.

Партньорството с БСП е доста по-сложно, отколкото беше преди 2,5 г. Първо, войната в Украйна извади на преден план различията между геополитическата ориентация на България. По-скоро не е вероятно. А и от гледна точка на аритметиката в НС това едва ли ще доведе до резултат, коментира още зам.-шефът на парламента.

Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април, за да има избори 2 в 1 на 9 юни. В конституцията пише до 2 месеца, така че и на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно, допусна Минчев.

Не мисля, че конституционна криза чука на вратата, тъй като списъкът от премиери е достатъчно широк. Изключвам хипотезата при 10 позиции, всички 10 души да откажат да поемат тази отговорност в този момент. Това би породило въпроса защо?, коментира Минчев.

Така, както вчера ми се стори странно напускането на зам.-омбудсмана. Веднага възниква въпросът има ли връзка с предстоящата процедура при назначаването на служебен кабинет, допълни той. Странно ми е как ще работи самата институция, след като омбудсманът Диана Ковачева заминава за Страсбург – още другата седмица май, допълни той. И предположи, че още в този си мандат ще се пристъпи към избора на нов обществен защитник.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО