Дацов: Преди 10 години Гърция беше почти двойно по-богата от България, но не и сега

Публикувано преди 4 седмици  |  България

В данните на Евростат има добри новини за България. Преди 20 години България беше едва 28-29% от средноевропейското ниво, тоест за тези години сме увеличили значително качеството на живот, каза финансистът Любомир Дацов в ефира на bTV.

По думите му България е третата държава в Европа по растеж на брутния вътрешен продукт. „В момента сме на 67% от средноевропейското ниво, влизаме в онази зона, в която няма съществена разлика в качеството на живот на средните европейци“, казва той.

Преди 10 години Гърция беше почти двойно по-богата от България и се живееше по-добре, сега Гърция е само с 2% по-добре от България, заяви още Дацов.

Според него, в историята на България служебните правителства са били много полезни с изключение на едно. „Всички са успокоили обстановката и са върнали икономиката към растеж“.

По думите му законът за еврото е част от пакета, който трябва да бъде приет. Той указва датите, в които ще има двойни цени, указва по какъв начин ще бъдат обменени банкнотите и стотинките. Няма да има увеличение в цените, уверява Дацов.

Според него обаче датата, която беше поставена за цел – 1 януари 2025 г., е напълно непостижима от гледна точка на днешните данни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО