Ситуацията в Газа е нетърпима

Публикувано преди 4 седмици  |  Света
Ситуацията в Газа е нетърпима

Ситуацията в Газа е нетърпима. Това заяви кардинал Джанбатиста Пицабала, латински патриарх на Йерусалим, в интервю, цитирано от vaticannews, предаде Aleteia.org.

„Винаги сме имали много проблеми от всякакъв вид“, продължава той, „и дори икономическо-финансовата ситуация винаги е била много крехка, но никога преди не е имало глад“. „Всички, религиозни, политически и социални общности – казва кардинал Пицабала – трябва да направят всичко възможно, за да сложат край на тази ситуация“.

„Слабостта на Съединените щати – подчертава патриархът – създава голяма дилема, защото досега винаги е имало кой да сложи ред. Сега вече няма кой да играе тази роля и ние трябва сами да го направим. Не знам дали, как и кога това ще бъде възможно“.

Говорейки дни преди началото на Страстната седмица, кардинал Пицабала уверява, че ще бъдат дадени разрешения на християните, живеещи в палестинските територии, за да могат да посетят Йерусалим за литургиите.

„Ще получим разрешителните – казва той – Настояхме, казвайки, че както бяха дадени разрешителни на мюсюлманите за Рамазан, така трябва да бъдат дадени и християните за Възкресение. Дори и да са по-малко, ще имаме няколко хиляди разрешителни и за Връбница, и за Възкресение. „Ще бъде трудно Възкресение Христово – заключва кардинал Пицабала – Мисля за самотата на Исус в Гетсимания, която сега споделяме всички ние“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО