На живо десето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Шестима ранени при руска атака с дронове по Харковска и Днепропетровска област

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Шестима ранени при руска атака с дронове по Харковска и Днепропетровска област

Руските сили предприеха атака с дронове през нощта по украинските Харковска и Днепропетровска област. Най-малко шестима души бяха ранени, а ключова инфраструктура беше поразена, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти, уточнява БТА.

Украинските военновъздушни сили казаха, че руските сили са изпратили 13 дрона „Шахед“ по двете области. Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила всички дронове, заяви командването на военновъздушните сили.

Но отломки от свалените дронове са поразили цивилни обекти в Харков и там са били ранени четирима души, а пожар се е разразил в офис сграда, заяви местният областен управител Олег Синегубов. Сред ранените има 13-годишно дете и една жена. Пожарникари са в процес на овладяване на пожара в бизнес сградата.

В Днепропетровска област регионалният областен управител Сергий Лисак заяви, че са били ранени двама души от паднали отломки от свалени дронове. Нанесени са били щети и на критична инфраструктура, както и на три къщи.

Същевременно Русия обяви, че е свалила четири произведени в САЩ ракети с голям обсег над Крим. Руското министерство на отбраната заяви, че става дума за ракети за системите АТАКС, но без да съобщава повече подробности.

Ракетите АТАКС са с обсег до 300 километра.

Пентагонът първоначално не искаше да доставя ракети с голям обсег на Украйна поради опасения, че изтеглянето на такива боеприпаси от американските резерви ще повлияе на американската военна готовност. Пентагонът също така имаше опасения, че Украйна може да използва тези ракети с голям обсег за удари дълбоко навътре в Русия, което би довело до ескалация на войната към пряка конфронтация между Русия и САЩ.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. Там е базиран руския Черноморски флот.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО