Външният министър на Гърция очаква „откровена дискусия“ между Мицотакис и Ердоган

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Външният министър на Гърция очаква „откровена дискусия“ между Мицотакис и Ердоган

Гръцката цел е да създаде условия за взаимно разбирателство и искреност в отношенията си с Турция, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в интервю за радио Скай в четвъртък, цитиран от АНА-МПА и БТА.

Говорейки за срещата в Анкара в понеделник (13 май) между премиера Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Йоргос Герапетритис каза, че трябва да се очаква „откровена дискусия“, в която всички въпроси, дори и „трънливите“, ще бъдат повдигнати от двамата лидери и ще бъде определен график за следващите стъпки в политическия диалог и мерките за изграждане на доверие.

Герапетритис заяви, че е изключително важно да не се „драматизират“ срещите между ръководствата на двете страни, а да се разглеждат като обикновени работни посещения. Той също така отбеляза, че правителството никога не е обмисляло да прави промени в посещението, въпреки „много разочароващото“ решение, както по отношение на времето, така и по отношение на същността, за превръщането на бившия византийски манастир Хора в джамия.

Гръцкият външен министър каза, че този въпрос ще бъде повдигнат както пред турския президент, така и пред външния министър, „така че те също да осъзнаят колко е важен той не само за Гърция, но и за целия свят“, като същевременно ще бъде подчертано значението на обекта като паметник на световното културно наследство.

„Това, което търсим чрез гръцко-турското сближаване, е преди всичко период на спокойствие“, каза Герапетритис, като посочи, че нарушенията на въздушното пространство са спаднали почти до нула и че това има повече от икономическо и военно измерение, тъй като кризите са резултат от инциденти и липсата на канали за комуникация, които биха могли да разсеят напрежението.

Герапетритис съобщи, че има „открита и искрена комуникация“ с турския си колега по всички въпроси, големи и малки, като същевременно посочи рязък спад в миграционните потоци в резултат на сътрудничеството и комуникацията в борбата с мрежите за трафик.

„Всички тези условия са много важни, за да можем да имаме ниво на, ако не съгласие по всичко, поне на взаимно разбирателство и елементарна искреност“, добави той.

Герапетритис заяви също, че Гърция следи развитието в съседна Северна Македония след изборите и изрази надежда, че няма да има промяна във външната политика на страната. Той посочи, че нито Гърция, нито Северна Македония могат едностранно да променят Преспанското споразумение и че и двете страни трябва да го спазват изцяло, особено след като това е едно от условията за приемането на Северна Македония в ЕС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО