Украйна атакува радарна станция в Русия, разположена на 1800 км от границите си

27 май 2024 12:19  |  Света
Украйна атакува радарна станция в Русия, разположена на 1800 км от границите си

На 26 май дрон на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна атакува радарната станция за далечно откриване на цели „Воронеж М“, разположена в град Орск в Оренбургска област, съобщи източник на „Украинская правда“, предава News.bg.

„Украинският дрон измина разстояние от повече от 1800 километра до вражеска цел, поставяйки нов рекорд за обсег на дронове-камикадзе“, се казва в анонимното изявление.

Преди ден местните издания ORSK.RU и Ural56.ru съобщиха за падането на дрон близо до Орск, който се намира на границата с Казахстан, позовавайки се на свои източници. В публикация на изданието „Агенцията“ (в регистъра на „чуждестранните агенти“) се отбелязва, че Орск се намира на 140 км по-далеч от фронтовата линия в Украйна от башкирския град Салават, който преди това беше най-отдалеченият от Украйна руски град, атакуван от украински дронове.

Целта на дрона може да е бил военен обект, пише телеграм каналът Ural56.ru. По думите му няма ранени и загинали, както и разрушения на инфраструктура.

В понеделник държавната РИА Новости потвърди, че дрон се е разбил край Орск. Правителството на Оренбургска област каза пред агенцията, че „няма повредени цивилни обекти, няма заплаха за жителите“. Събеседникът на агенцията не каза каква е целта на атаката.

Провоенните телеграм канали „Военен информатор“ и „Рибар“ твърдят, че Киев се е опитал да удари радиолокационната станция (РЛС) Воронеж-М в село Горковское край Орск, „компонент на руската ядрена сигурност“. Те припомнят, че преди това беше атакувана РЛС „Воронеж-ДМ“ в Краснодарския край и всичко това се случи по време на руски учения за проверка на подготовката и използването на нестратегическо ядрено оръжие.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО