Предстои шестнадесетото издание на балкански пленер „Яница“

19 юни 2024 16:39  |  Общество

За първи път същинската част от пленера ще се проведе извън територията на община Елхово

Община Елхово започна подготовката на поредното издание на Балкански пленер „Яница“, който по традиция се осъществява около Еньовден.  Тази година той ще се проведе от 24 до 28 юни. Художниците ще творят в  хотел „Пиргуля“, с. Голям Манастир, общ. Тунджа, а темата е „Еньовден“.  Всички творби, създадени по време на пленера, ще бъдат подредени в изложба, която ще се състои на 28 юни в НЧ „Развитие – 1893“ и на нея могат да присъстват всички желаещи жители и гости на община Елхово.

До този момент, от Община Елхово своето участие са потвърдили Валентин Стоянов, Куман Сталев, Петя Христова,  Димитър Нейчев, Васил Василев, Георги Янчев, Ивелина Димитрова Какърова-Вълчанова, Димитър Борисов и Ангел Трънков.  Всички те са доказали се през годините, с утвърдени имена не само в град Елхово и в страната, но и извън пределите на България.

Гост – творци в шестнадесетия поред пленер са: Радостин Дамасков, Димитър Каратонев и Жеко Стоянов от Бургас, Велислав Минеков от София и Димитър Витанов от Казанлък.

Балкански пленер „Яница“ се организира под патронажа на кмета на Община Елхово г-н Петър Гендов и има за цел да се популяризира уникалната природа, архитектурно-историческите забележителности, бит и култура на Елховския край. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност. Всеки автор сам определя и осигурява материалите, с които да работи без ограничение във формата и техниката на изпълнение на творбите.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО