В петък тържествено ще отбележат 140 години от рождението на Михо Стоянов Георгиев

Публикувано преди 4 години  |  Общество

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Елхово кани всички жители и гости на Община Елхово на 16.10.2020 г. /петък/ на тържествено честване на 140 години от рождението на подофицер Михо Стоянов Георгиев, който на 13.03.1913 г. издига българския трибагреник над „Султан Селим“ джамия в Одрин.

В 10:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметник-барелеф на Михо Стоянов Георгиев в село Добрич, а от 11:00 часа в град Елхово пред читалище „Развитие 1893“ ще се проведе – тържествен концерт с участието на смесен хор „Елена Граматикова“ към Регионален съюз на СОСЗР „Георги Дражев“ – Ямбол и Общински детски комплекс – Елхово.

За желаещите да присъстват е осигурен общински автобус Елхово – Добрич – Елхово, който тръгва в 9.30 часа от паркинга до читалище „Развитие 1893“.

На 13 март 1913 година подофицер Михо Стоянов от 29-ти Ямболски пехотен полк, окачва българското знаме на едно от минаретата на “Султан Селим джамия” в Одрин. Награден е с орден за храброст.

Той е роден в село Добрич. Известен е в Елхово и околните села като ловък борец. Войната го заварва като младши подофицер в 11 рота от 3 дружина на 29 пехотен ямболски полк. По време на войната е в първите редици на боевете, давайки личен пример на останалите войници. Три пъти, жертвайки живота си Михо Стоянов спасява полковото знаме. Михо Стоянов е герой не само от Балканската война, но участва храбро в сраженията и в Междусъюзническата и Първата световна война. Награден е с четири ордена за храброст. През 1983 г. признателното население от с. Добрич открива в родното му село паметник-барелеф и преименува улица в селото на неговото име. От края на 90-те години на ХХ век и улица в гр. Елхово носи неговото име.


Статията е публикувана на 14 октомври 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА