Активните родители в дистанционното обучение влизат в трудово-правни отношения с МОН

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Родителите, участвали активно в дистанционното обучение на техните деца ще получават заплащане за тази си дейност, а трудовият стаж ще им бъде признаван при кандидатстване пред пенсионните органи съответно на 4 часов работен ден. В допълнение към това родителите ще получат втора диплома за завършено образование, съответстващо на степента на обучение на техните деца, съобщават от образователното министерство. Доказването на тази дейност ще се извършва, чрез подаване на заявление до съответното училище от страна на родителите, а те ще имат ангажимента да предадат тази информация към регионалните образователни структури.

След като министерството реално влиза в тудови-правни отношения с родителите към днешна дата Министърът на образованието и науката издаде заповед, чрез която позволява на всички родители да излязат в платен годишен отпуск по време на предстоящата пролетна ваканция. Частично, ощетени ще са единствено родителите на ученици от 12-ти клас понеже тяхната ваканция ще е значително по-кратка, съответно от 8 до 11 април.

Образователното министерство все още обмислят дали да позволят на родителите, да бъдат в платен годишен отпуск в предстоящата лятна ваканция, но до окончателно решение все още не се е стигнало.


Статията е публикувана на 1 април 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА