Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ отбеляза 100-годишнината от създаването си и изпрати юбилейния Випуск 2021

Публикувано преди 3 години  |  Образование

100 години знание и духовност – столетна история, белязала дните на учебната 2020/2021 година в ПГ „Св. Климент Охридски”. Юбилейна година, подчертаваща отговорността пред поколения елховци, свързали съдбите си с гимназията, която изпълва ежедневието на ученици, учители и служители по неповторим начин.

Във връзка с продължаващата и до днес епидемична ситуация, заплануваният за 8 декември 2020 г. в НЧ „Развитие 1893“ тържествен концерт, не се състоя. Отпаднаха и предвидени за юбилея събития, които предполагаха дейности на закрито. На педагогически съвет беше взето решение – официалното отбелязване на 100-годишнината от създаването на гимназията да се съчетае с изпращането на юбилейния випуск 2021-ви.

Официалното тържество бе предшествано от редица мероприятия, посветени на празника. Ученици направиха засаждане на дръвчета в двора на гимназията, което не само да ознаменува вълнуващата дата, но и да бъде своеобразен символ на растящия стремеж към знание и наука; беше издаден юбилеен брой на училищен вестник; проведе се Научна ученическа конференция с презентации и кратък документален филм за историята и настоящето на учебното заведение, както и други дейности по класове.

С официална церемония пред украсения вход на училището, на 14 май ПГ „Св. Климент Охридски“ отпразнува едновековния си юбилей и изпрати тазгодишните абитуриенти. Гости на тържеството бяха Петър Киров – кмет на Община Елхово; Николай Тончев – Председател на Общински Съвет Елхово; проф. д-р на икономическите науки Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на УНИБИТ – София, Почетен председател на Съюза на народните читалища, Почетен гражданин на град Елхово; Георги Георгиев ст. експерт по Български език и литература и Роса Георгиева – ст. експерт по професионално образование – Регионално управление на образованието – Ямбол; Председател и членове на Управителния съвет на УН и на ОС на гимназията; директори, учители и родители. Бяха получени и поздравителни адреси от различни институции.

Празникът започна с посрещането на всички гости в двора на учебното заведение от Директора – Йовка Драгоева и с началото на ритуалното изпращане на Юбилейния випуск 2021. Последен училищен звънец – млади усмихнати лица, сълзица в очите, цветя, балони, фойерверки и конфети, „Един неразделен клас“… И традиционното броене – „едно, две, три…!“.
След посрещане на училищното знаме, г-жа Драгоева направи тържествено обръщение, в което изказа благодарност към всички , които са положили усилия за утвърждаване авторитета на гимназията и отбеляза, че много от възпитаниците на ПГ „Св. Климент Охридски“ са станали активни професионалисти в своята област, обществени дейци, и призова присъстващите да вярват в образованието, защото то е мост, по който през годините преминават поколение след поколение към зрелостта.

Приветствия отправиха проф. Стоян Денчев и Петър Киров – кметна Община Елхово. От УНИБИТ гр. София дариха гимназията с картина, 100 книги и 100 вестника.

В основата на сценария, с водещи – Натали и Христо, бе положена идеята за първоучителя свети Климент Охридски и за приемствеността между поколенията, преминали през училището. Абитуриентското слово на Грета от 12 клас доказа тезата, че за зрелостниците от Випуск 2021 гимназията е била пет години втори дом – свиден спомен за уроците и учителите, за родилите се приятелства за цял живот и поникналите криле за полет към осъществени мечти. Авторско стихотворение, посветено на любимия класен ръководител, прочете дванадесетокласничката Габриела.

С участие на ученици от гимназията се представиха танцовият състав „Яница“ към ОДК – Елхово и вокална група „Вдъхновение“ към НЧ „Развитие – 1893“ – Елхово. Във финалната част на празника, под звуците на гайдата, се изви традиционното елховско хоро.

Тържественият юбилеен концерт на Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – Елхово, съчетан с изпращането на Випуск 2021, се превърна в събитие, което показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители. Паметта оживя, словото премина границите на времето и столетната традиция отзвуча в гласовете на абитуриентите и техните следовници.

Честит юбилей!

На добър път, Випуск 2021! Животът Ви очаква.


Статията е публикувана на 14 май 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА