20 ноември – Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя от ноември. Решението е взето с резолюция от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. В този ден светът почита паметта на всички хора, които са загубили живота си, попадайки в пътнотранспортна катастрофа. Човешките загуби от тежките произшествията на пътя променят съдбите и носят непоправими загуби не само за близките на пострадалите, а и за цялото общество.

Днес всички ние отново ще си спомним нелепите инциденти, в които деца, майки и бащи са останали без най-близките си, както и за всички други участници в движението по пътищата, които продължават да лекуват травмите си вследствие на произшествия на пътя.

Не са малко и случаите, при които при пътни инциденти биват ранявани или губят живота си хора, които работят на пътя, защото някой е подценил ситуацията, не се е съобразил с поставената сигнализация или е пренебрегнал основни правила.

За 2021г. по пътищата на страната при 6 080 тежки катастрофи, 561 души са загубили живота си, а ранените са  7 609. Към края на м. октомври 2022г. при 5 491 тежки пътни инцидента загиналите са 419, а ранените – 6 995.

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е повод за пореден път да се обърнем към себе си и да си дадем сметка за личната ни отговорност, като участници в движението по пътищата, каква е културата ни на поведение и уменията ни за реакция в критични ситуации. Да приемем, че усилията за опазване на човешкото здраве и живот са отговорност не само на институциите, но и на нас самите и  отдадем почит към жертвите от пътнотранспортни инциденти.


Статията е публикувана на 20 ноември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА