Над 98% от бойните машини, обещани на Украйна от НАТО, са доставени

Публикувано преди 1 година  |  Света

Над 98% от бойните машини, обещани на Украйна от съюзниците на НАТО, са доставени. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Военна помощ, която включва бронирана техника, танкове и боеприпаси, идва в подкрепа на очакване на контраофанзивата на силите на Киев.

Над 1550 бронирани машини, 230 танка, друга бойна техника и огромно количество боеприпаси са доставени вече на Киев, заяви Йенс Столтенберг на брифинг в централата на НАТО.

Столтенберг допълни, че са били обучени и екипирани повече от 9 нови украински механизирани бригади, което по думите му поставя Украйна в силна позиция да продължи да си връща окупираните от Русия територии.

Продължават ожесточените военни действия, предаде БНР.

Украинските власти съобщиха за един загинал и над 20 ранени мирни граждани при руско ракетно нападение в Николаев. Изстреляни са четири високоточни ракети „Калибър“ от акваторията на Черно море.

Подразделенията на украинската Национална гвардия продължават да отблъскват руската офанзива срещу Бахмут, бранейки важни снабдителни маршрути западно от града. Руското министерство на отбраната от своя страна твърди, че щурмовите отряди на донецкия фронт и подразделения на въздушно-десантните войски са успели да превземат още 4 квартала на Бахмут.

А в първия си разговор с китайския лидер Си Цзинпин от началото на руското нахлуване Зеленски е изключил възможността за териториални компромиси в името на мир с Русия, а според Си преговорите са единственият изход.

Според китайската агенция Синхуа Пекин е определил бившия посланик в Москва Ли Хуей да играе посредническа роля за евентуални преговори между Москва и Киев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО