Русия ще увеличи бойната готовност на базите си в Централна Азия

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Москва е в процес на засилване на бойната готовност на военните си бази в Централна Азия в отговор на опитите на САЩ да увеличат присъствието си в региона, предаде Ройтерс, като се позова на руската новинарска агенция РИА.

Москва има военни бази в Киргизстан и Таджикистан, припомня Ройтерс.

На среща в Индия с министри на отбраната, по време на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, Шойгу, цитиран от РИА, каза, че САЩ и техните съюзници се опитват да разположат военна инфраструктура в региона.

„САЩ и техните съюзници под претекст, че оказват помощ в борбата срещу тероризма, се опитват да възстановят военното си присъствие в Централна Азия“, каза Шойгу.

Сред коментарите от различно естество, които той направи по време на срещата, беше и изказването му, че Вашингтон се опитва стратегически да победи Русия в Украйна и да породи заплаха за Китай, цитира БТА.

Шойгу, цитиран от РИА, добави, че действителната цел на Запада в Украйна е да победи Русия, да се превърне в заплаха за Китай и да затвърди своя монопол. „Почти всички“ страни членки на НАТО са мобилизирали военните си способности срещу Русия, добави той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО