Суданската армия привлича подкрепления

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Суданската армия извика подкрепления, за да преуспее в битката с нейния съперник – паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), предизвиквайки страх сред жителите на столицата Хартум, че конфликтът ще се засили.

Жители в южната част на столицата съобщиха, че са видели подкрепление, заедно със засилено военно присъствие на RSF, съобщи репортерът Хиба Морган от „Ал Джазира“ в събота от Омдурман, район на Хартум.

През последните два дни суданската армия се опитва да поеме контрола над военна база там, която принадлежи на Силите за бърза подкрепа (RSF). Жителите са предупредени да стоят възможно най-далеч от базата, каза Морган.

Боевете също продължават да бушуват и на други места в столицата Хартум, както и в Дарфур, като се засилват въпреки санкциите на Съединените щати, наложени след пропадането на постигнатото с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия прекратяване на огъня късно в четвъртък.

„Бойни самолети прелитат над град Омдурман. Имаше и въздушни удари, нанесени от армията по позиции на Силите за бърза подкрепа (RSF) в северните части на столицата“, каза Морган.

„Съобщава се и за звуци от артилерия в центъра на столицата.“

Журналистът Мат Нешед, предавайки от съседен Египет, каза, че армията изглежда се опитва да започне много по-голяма офанзива в столицата.

„Те искат да се опитат да си върнат част от територията, която не контролират… в Хартум и смисълът за това наистина е да спасят лицето си и да изградят някакъв лост, преди да започнат преговори със Силите за бърза подкрепа (RSF)“, каза той.

„Втората причина би била свързана с опитите армията да запази своята минимална символична подкрепа, която все още има от избирателите в Хартум“, добави Нашед.

Ден по-рано обстрел разтърси по-голямата част от централен Хартум, като свидетели съобщиха за „артилерийски огън“ и в източната част на столицата и около сградата на държавната телевизия в Омдурман.

В сряда страната претърпя най-смъртоносната единична атака от началото на конфликта с най-малко 18 убити и още 106 ранени, съобщи Морган, добавяйки, че артилерийски обстрел е ударил централния пазар в Хартум, което е довело до смъртта на голям брой цивилни.

Упоритите боеве, продължили повече от седем седмици от избухването на конфликта между дуелиращите се генерали от армията и Силите за бърза подкрепа (RSF) на 15 април, принудиха доброволци да погребат 180 тела, извадени от бойни зони без идентификация, съобщи суданският Червен полумесец в петък.

Преговорите за прекратяване на огъня имаха за цел да позволят на хуманитарните участници да работят безопасно. Но доброволците от Червения полумесец са докладвали, че е трудно да се придвижват по улиците, за да приберат мъртвите поради пълна липса на сигурност.

Освен това хуманитарните групи се сблъскват с други проблеми, като Световната продоволствена програма (WFP) съобщи тази седмица, че близо 17 000 тона (15 400 тона) хранителна помощ са били разграбени от началото на конфликта.

„Помощта, която беше разграбена в Ел Обейд, беше предназначена за повече от четири милиона души в западния регион на Дарфур“, каза Морган, имайки предвид една от най-големите логистични бази на WFP в Африка, разположена в щата Северен Кордофан.

„Някои от тези, с които разговаряхме, казват, че не се притесняват да не бъдат ударени от артилерия или въздушен удар, а от хуманитарната ситуация поради която могат да умрат от глад“, добави тя, имайки предвид назрялата бедствена хуманитарната криза.

Повече от 1800 души са били убити, по данни на наблюдателите на въоръжените конфликти, а най-малко 1,6 милиона са разселени в страната или през нейните граници, потвърдиха от ООН, като много от тях са избягали в Египет, Чад и Южен Судан.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО