Промени в Закона за семейни помощи за деца

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Месечните добавки за деца с починал родител ще се получават независимо от доходите на семейството. Това гласи промяна в Закона за семейните помощи за деца, която ще влезе в сила от 1 януари 2013 година. Отпадането на подоходния критерий важи за деца с един жив родител. Право да получават месечни добавки ще имат и полусираците, завършили средно образование преди навършване на 18 годишна възраст до навършване на пълнолетие.

Сега помощта , която е 25 лева на месец, се дава само ако доходът на член от семейството е до 350 лв. Друга промяна, касае получаването на еднократна помощ за първокласниците в държавните или общинските училища, която също ще се дава независимо от доходите на семейството за деца с починал родител или с трайни увреждания. До края на месец септември на текущата година се приемат молбите за отпускане на еднократната целева помощ.

Размерът и за учебната 2012/2013 година е 150 лв. С нея се покриват част от разходите в началото на учебната година на семействата , чийто деца са записани в първи клас за първи път, когато средномесечния доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв., а ако е дете с увреждане или полусирак-без доходен критерии.


Статията е публикувана на 1 август 2012

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА