Юнас Гар Стьоре: Норвегия ще признае следващата седмица държавата Палестина

22 май 2024 12:19  |  Света
Юнас Гар Стьоре: Норвегия ще признае следващата седмица държавата Палестина

Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на 28 май, обяви днес премиерът Юнас Гар Стьоре, цитиран от ДПА и Ройтерс и БТА.

По-рано през деня норвежки медии бяха казали, че това ще стане още днес.

Скандинавската страна обяви решението си на фона на по-широка инициатива на няколко европейски страни, включително Ирландия, за признаване на държавата Палестина. Те смятат, че това ще помогне за постигането на мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Израелското правителство отхвърля всякакви едностранни опити за налагане на създаването на палестинска държава. „Признаването на палестинска държава ще доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще постави под заплаха всички шансове за мир“, заяви тази седмица израелското външно министерство.

Юнас Гар Стьоре каза днес, че „трябва да запазим единствената алтернатива, която предлага политическо решение както на израелци, така и на палестинци: две държави, живеещи една до друга, в мир и сигурност“. Той подчерта, че признаването на палестинска държава е начин да се окаже подкрепа на умерените сили, които според него са загубили позиции в този продължителен и брутален конфликт. Освен това то изпраща силно послание на други страни да последват примера на Норвегия и други европейски страни, добави Гар Стьоре.

Норвежкият премиер изрази надежда, че това може да помогне за рестартирането на процеса към решение с две държави. Това е в интерес и на държавата Израел, подчерта той.

Водената в момента война в Газа показа ясно, че постигането на мир и стабилност трябва да се опира на решаването на палестинския въпрос, изтъкна още Юнас Гар Стьоре. Целта според него е постигането на политически единна палестинска държава, произлизаща от палестинската автономна власт.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО