НСИ: 1143 лева е средната заплата в област Ямбол през декември 2020 год.

  527 | Публикувано преди 4 месеца  | Общество

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ямбол в края на декември 2020 г. са 27.8 хиляди. Спрямо края на септември 2020 г. наетите лица се увеличават с 0.6%, а в сравнение със същия период на предходната година намаляват с 0.2%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на декември 2020 г. в обществения сектор са 6.9 хил., а в частния – 20.9 хиляди. Спрямо края на септември 2020 г. наетите лица в обществения сектор намаляват с 0.3%, а в частния сектор се увеличават с 0.9%. В сравнение със същия период на предходната година наетите лица в обществения сектор регистрират ръст с 2.3%, а в частния сектор намаляват с 1.0%.

Структурата на наетите лица по икономически дейности в края на декември 2020 г. показва най-голям относителен дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 32.2%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 14.8% и „Образование“ – 9.1%. Средната брутна месечна работна заплата в област Ямбол за октомври 2020 г. е 1 140 лв., за ноември – 1 094 лв. и за декември – 1 143 лева. През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата е 1 126 лв., като спрямо предходното тримесечие нараства с 5.0% и е с 311 лв. по-ниска от същия показател за страната. В обществения сектор наетите лица по трудово и служебно правоотношение получават средно 1 433 лв., а в частния – 1 021 лева.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2020 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в секторите „Образование“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Административни и спомагателни дейности“. През четвъртото тримесечие на 2020 г., област Ямбол е на 15-то място спрямо другите области в страната по размер на средната брутна работна заплата. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 959 лв., Враца – 1 360 лв. и София – 1 330 лв., а най-ниско в областите Благоевград – 948 лв., Видин – 964 лв. и Смолян – 1 007 лева.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и ... прочети още »
Предупреждение от първа степен за област Ямбол за интензивни валежи и гръмотевични бури
Днес над източните райони облачността ще остане значителна и ще има интензивни валежи и гръмотевици. Издадено е ... прочети още »
Без маски за работни колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани или преболедували
Министърът на здравеопазването издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне ... прочети още »
Общински детски комплекс Елхово обяви лятна ваканционна програма за деца от община Елхово
Краят на учебната година за учениците от начален и прогимназиален етап практически вече настъпи, но въпреки това ... прочети още »
Ученици от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово спечелиха купи и медали от националното състезание „Аз зная английски език“
Учениците от ОУ“Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово, участвали през месец май в последния - ... прочети още »
Много награди от трети финален кръг на националното състезание „Аз зная английски език“ за учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово
Учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово за пореден път показаха любовта си към изучаването ... прочети още »