НСИ: 1143 лева е средната заплата в област Ямбол през декември 2020 год.

  409 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ямбол в края на декември 2020 г. са 27.8 хиляди. Спрямо края на септември 2020 г. наетите лица се увеличават с 0.6%, а в сравнение със същия период на предходната година намаляват с 0.2%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на декември 2020 г. в обществения сектор са 6.9 хил., а в частния – 20.9 хиляди. Спрямо края на септември 2020 г. наетите лица в обществения сектор намаляват с 0.3%, а в частния сектор се увеличават с 0.9%. В сравнение със същия период на предходната година наетите лица в обществения сектор регистрират ръст с 2.3%, а в частния сектор намаляват с 1.0%.

Структурата на наетите лица по икономически дейности в края на декември 2020 г. показва най-голям относителен дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 32.2%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 14.8% и „Образование“ – 9.1%. Средната брутна месечна работна заплата в област Ямбол за октомври 2020 г. е 1 140 лв., за ноември – 1 094 лв. и за декември – 1 143 лева. През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата е 1 126 лв., като спрямо предходното тримесечие нараства с 5.0% и е с 311 лв. по-ниска от същия показател за страната. В обществения сектор наетите лица по трудово и служебно правоотношение получават средно 1 433 лв., а в частния – 1 021 лева.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2020 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в секторите „Образование“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Административни и спомагателни дейности“. През четвъртото тримесечие на 2020 г., област Ямбол е на 15-то място спрямо другите области в страната по размер на средната брутна работна заплата. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 959 лв., Враца – 1 360 лв. и София – 1 330 лв., а най-ниско в областите Благоевград – 948 лв., Видин – 964 лв. и Смолян – 1 007 лева.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Месни заговезни е - яде се месо за последно преди Великденския пост
Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - ... прочети още »
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
Във връзка с очакваното понижение на температурите и прогнозата на метеоролозите, че в планинските райони е възможно ... прочети още »
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Днес е голямата Задушница преди Великия (Великденския) пост, който през тази година започва на 15 март. В ... прочети още »
Сбърканите винетки ще могат да се коригират
Отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на ... прочети още »
Бързо производство срещу 57-годишен пиян шофьор на товарен автомобил
В РУ - Елхово е образувано бързо производство срещу 57-годишен мъж, седнал зад волана след употреба на ... прочети още »
Как ще гласуваме, ако на 4 април сме под карантина
Централната избирателна комисия взе решение как ще гласуват хората, които към датата на парламентарните избори (4 април) ... прочети още »