Статистиката изследва използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата

  268 | Публикувано преди 2 месеца  | Общество

На 12 април 2021 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

В област Ямбол ще бъдат анкетирани 90 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. В област Ямбол изследването ще се проведе в градовете: Елхово, Стралджа и Ямбол, както и в селата: Безмер, Богорово, Голямо Крушево, Гълъбинци, Завой  и Зимница.

В периода април – юни 2021 г. анкетьори от отдел „Статистически изследвания – Ямбол“ ще посетят, избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта издадена от Териториалното статистическо бюро – Югоизток.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия, е-умения и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“ -„Бизнес статистика“, „Информационно общество“: https://www.nsi.bg/node/2805/, а относно легитимността на анкетьорите  на следните телефони: 046/686314 и 046/686316.

По данни на същото проучване, проведено в област Ямбол за 2020 г. 63.1% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 51.2% от населението на възраст 16 – 74 навършени години използва регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Мъжете в областта са по-активни от жените, като 52.7% от тях използват редовно интернет, при 49.9% за жените.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ Елхово –  пространство на иновациите
От 2020 година ПГ „Св. Климент Охридски“ е част от семейството на иновативните училища в България и ... прочети още »
Днес е Черешова задушница
Днес е Черешова задушница. Традиционно тя се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата ... прочети още »
Снимки: ПГ „Св. Климент Охридски“ връчи дипломите на юбилейния випуск 2021 година
На 17 юни абитуриентите от випуск 2021 на Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ за последен път излязоха ... прочети още »
В капана на времето: Дестинация град Наманган
Има истории в снимки, които заслужават да бъдат споделени. Истории, запечатали краткия миг от времето и пространството ... прочети още »
КАТ стартира масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици
В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол ... прочети още »
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и ... прочети още »