Патронен празник на ОУ ”Хаджи Димитър” – с. Гранитово (+снимки)

Публикувано преди 2 години  |  Образование

На 10 май 2022 г. училището в с. Гранитово отбеляза тържествено своя патронен празник. То носи славното име на един от легендарните български войводи – Хаджи Димитър. Неговият подвиг и саможертва са живи в паметта на поколенията. Животът му е пример за всеотдайност и любов към Родината, така необходими и днес. Неговите думи: „В нищо друго няма спасение, освен в съгласието и постоянството.“ са неподвластни на времето.

Празникът започна с химна на Република България, издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме. Директорът, г-жа Веска Георгиева, поздрави всички присъстващи на празника и пожела здраве, вдъхновение и постоянство в овладяване на знанията. От името на учениците Райна Кандева от 7. клас благодари на всички учители и служители, които с търпение и всеотдайност превръщат училището в желано място за учене, занимания и игри. Четвъртокласниците изпълниха баладата „Хаджи Димитър“. Тържествената част завърши с изпълнението на песни и стихотворения за България. Празникът продължи с „Фолклорна мозайка“.

Малко по-късно се проведе пъстър празник „Фолклорна мозайка“. На импровизираната сцена под стария орех се представиха най-талантливите ученици. Те подредиха пъстра мозайка от български и ромски народни песни и танци. Умиление предизвикаха най-малките ученици от начален етап. Те изпълниха право хоро под звуците на „Карамфилке моме“ и „ Седнало е Джоре дос“. Ученици от четвърти клас представиха песента „Замръкнала е хубава Яна“. Рецепта за щастие поднесоха учениците от 2. Клас – Валентина Пашова и Живко Динев. Сборна група от по-големите ученици танцуваха ромски танц „Като горско цвете“, а Иванина Миткова ни удиви с изпълнението на тракийската песен „Димо седи на дюкене“. Танца „Буенек“ изпълни група с ръководител Цветанка Христова. Празника завърши с народни хора.


Статията е публикувана на 10 май 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА