Планира се близо 70 процента поскъпване на водата в Ямбол и Елхово

Публикувано преди 2 години  |  Общество

Планира се близо 70 процента поскъпване на водата в Ямбол и Елхово. Заявлението за по-високите цени е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заедно с бизнесплана на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) – Ямбол за периода 2022 – 2026 година. Това става известно от публикувано съобщение на сайта на водоснабдителното дружество.

Към момента жителите на двата града, където наскоро бяха изградени пречиствателни станции, плащат по 2,66 лв. с ДДС за кубик вода – за доставяне, канализация и пречистване на отпадните води. Ако предложението на „ВиК“ бъде утвърдено от КЕВР, цената ще стане 3,96 лв. с ДДС.

В останалите населени места в област Ямбол, където няма пречиствателни станции, цената е предвидено да стане 3,45 лв. с ДДС за кубик вода. Според бизнесплана е предвидено увеличение на водата и за всяка следваща година. Така през 2023 г. цената ще е 4,45 лв. с ДДС, а през 2026 г. ще стигне 4,93 лв. с ДДС.

Предложените цени отразяват актуалните и бъдещи икономически реалности, включително нарастващите цени на електроенергия, горива и най-използваните в отрасъла материали – стомана, пластмаса и др., отбелязват от „ВиК“. Оповестените цени са прогнозни и предстои да бъдат обсъдени преди да бъдат утвърдени, посочват още от водоснабдителното дружество.

Източник: БТА


Статията е публикувана на 8 юни 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА