Тихомир Безлов: Докладът на Държавния департамент е внимателен, съобразен с изборите у нас

Публикувано преди 3 месеца  |  България

„В доклада на Държавния департамент на САЩ се цитират решенията на съда. Тонът е внимателен и очевидно се има предвид, че предстоят избори.“ Така Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира годишния доклад за човешките права в частта му за България пред Евронюз България.

Ето какво още каза той:

Дават се примери за незаконни арести – на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Също и ареста на ученик, на когото не е предоставен защитник, и съответно е уволнен директора на районното управление в София. Още когато се случи, бе ясно, че има проблем с този арест. Имаше коментари от партньорите на ГЕРБ в Европейския парламент, а противниците на християндемократите замълчаха. От страна на САЩ също нямаше коментари, а този коментар се появява в контекста на човешките права.

От гледна точка на самия доклад, не мисля, че е имало предизборни връзки, напротив – опитал се е да не влияе на вътрешната политическа ситуация, написан е внимателно. Но вероятно ще има българско интерпретиране и коментиране.

Това е годишният доклад за 2022 година. Излиза заедно с доклади за още много страни. Разликата е, че „Магнитски“ беше специално фокусиран върху България, докато в случая докладът не засяга само нас, а е за човешките права в света.

Още когато се случи, бе ясно, че има проблем с този арест. Имаше коментари от партньорите на ГЕРБ в Европейския парламент, а противниците на християндемократите замълчаха. От страна на САЩ също нямаше коментари, а този коментар се появява в контекста на човешките права.

Не мисля, че ще има някакви вътрешнополитически последствия. Ще го забравим след два дена.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »