Тихомир Безлов: Докладът на Държавния департамент е внимателен, съобразен с изборите у нас

Публикувано преди 1 година  |  България

„В доклада на Държавния департамент на САЩ се цитират решенията на съда. Тонът е внимателен и очевидно се има предвид, че предстоят избори.“ Така Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира годишния доклад за човешките права в частта му за България пред Евронюз България.

Ето какво още каза той:

Дават се примери за незаконни арести – на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Също и ареста на ученик, на когото не е предоставен защитник, и съответно е уволнен директора на районното управление в София. Още когато се случи, бе ясно, че има проблем с този арест. Имаше коментари от партньорите на ГЕРБ в Европейския парламент, а противниците на християндемократите замълчаха. От страна на САЩ също нямаше коментари, а този коментар се появява в контекста на човешките права.

От гледна точка на самия доклад, не мисля, че е имало предизборни връзки, напротив – опитал се е да не влияе на вътрешната политическа ситуация, написан е внимателно. Но вероятно ще има българско интерпретиране и коментиране.

Това е годишният доклад за 2022 година. Излиза заедно с доклади за още много страни. Разликата е, че „Магнитски“ беше специално фокусиран върху България, докато в случая докладът не засяга само нас, а е за човешките права в света.

Още когато се случи, бе ясно, че има проблем с този арест. Имаше коментари от партньорите на ГЕРБ в Европейския парламент, а противниците на християндемократите замълчаха. От страна на САЩ също нямаше коментари, а този коментар се появява в контекста на човешките права.

Не мисля, че ще има някакви вътрешнополитически последствия. Ще го забравим след два дена.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО