Етнографска, родолюбива сбирка „От раклата на баба”, отвори врати в ДГ”Надежда”,посветена на празника на Елхово

Публикувано преди 1 година  |  Образование

С настъпването на пролетта и предстоящия празник на нашето китно градче , ние, работещите в ДГ „Надежда”, съвместно с деца и родители, реализирахме една стара идея, свързана с бита и традициите на нашия роден край – създаване на  Етнографска сбирка – „От раклата на баба”. От години в нашата детска градина има битов кът, който по стечение на обстоятелствата менеше местата си много пъти. Сега вече с помощта на родителски дарения и инициативност от екипа на детската градина се получи самобитна стая, с много интересна старинна визия. На педагогически съвет, в началото на учебната година, старши учител Мария Куртева и старши учител Вася Георгиева, получиха задача, да мотивират колеги и родители, да се обърнат с молба за събиране на вещи от миналото, които вече и в раклите на бабите ни, намаляват или изобщо ги няма. Мария и Вася приеха присърце идеята, всички колеги се „запалиха“ и свършиха отлична работа. Битовите предмети, събирани с години, намериха своето място. В празничната седмица, когато Елхово празнува, нашата етнографска сбирка отвори врати. За посетителите, деца и учители, служители, беше изненада, че тя е поместена в помещение с различно предназначение. Всички оглеждаха с любопитство и плахо попиваха непознатите за тях предмети. Габи и Неди от група „Слънчо“, облечени в народни носии послещнаха посетителите с питка и мед. Видяха истинска стомна, рало, шиник, миндер, синия, хурка , вретено и вече знаят за какво са служили на нашите предци. „От раклата на баба” стана едно хубаво българско кътче, кът на родолюбието, в което учителите да провеждат дейности с децата , свързани с нашите традиции , обичаи, да опознаят занаятите на народа ни, да се учат на българщина; подходящо място за четене и разказване на български народни приказки; правене на сурвачки и мартеници, украсяване на коледарски геги и калпаци, боядисване на великденски яйца; ще слушат българска народна музика, ще опознаят българските народни инструменти, пък защо не и баница да разточат? Когато са в стаята, децата са различни – притихнали и любопитни, погълнати от това, което виждат и чуват, топлината и уюта ги завладяват. Получихме подкрепа от родители, които също уважават българските традиции, носят предмети и споделят задоволството си от това, което правим за децата им. Ще се стараем  да обогатяваме непрекъснато битовата стая и колкото повече я кичим – по-красива да става, по-пълна и полезна, като учебник по история. На етажерките стоят писани стомни и чинии, огледало и газена лампа, от стената грее с ярки цветове ковьор, на пода са пъстрите тъкани черги, а на стената „тропат“ ръченица момченца и момиченце, в народни носии, нарисувани от старши учител Пенка Стоянова.

Много други интересни дейности организираха учителите, през празничната седмица – изработиха постери със забележителностите на Елхово и региона, пяха песни, учиха стихчета за родния край, проведоха се беседи-разговори.

На гости на децата, беше г-жа Костова, главен уредник в Етнографско – археологически музей в града ни. Тя разказа увлекателно на най-големите деца от група „Звънче“, с учители Станка Хаджиева и Грета Стоянова, за бита и културата на българите в миналото, за облеклото им, за занаятите и поминъка им. Благодарим и от сърце!

Нека помним. Нека това кътче на родолюбие се развива, обогатява, да се превръща в уютно място, където ще звучи българска народна музика, ще се разказват български народни приказки! Искрата на будителството е запалена! – поздрави деца и учители Мария Какърова, директор на детската градина.

Благодарим сърдечно и на всички родители и колеги, които се записаха  като дарители  на нашата етнографска сбирка! Благодарим на Мария Куртева и Вася Георгиева! Сигурни сме, че малката ни музейна сбирка ще става още по-богата, с всеки изминал ден! Честит празник, скъпи съграждани! Честит празник, Елхово!


Статията е публикувана на 22 март 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА