Русия уби цивилни граждани, пазаруващи от хипермаркет в Херсон

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Руската терористична федерация извърши поредното си военно престъпление в Украйна, атакувайки цивилни граждани. Поразен е бил хипермаркет в град Херсон.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко заяви, че най-малко трима души са били убити, а други петима ранени. Това са служители и посетители на хипермаркета. „Русия пак уби мирни украинци. С руските убийци не може да се преговаря, те трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа той във Фейсбук.

Украинската прокуратура обяви, че според първоначалната информация руските сили са атакували града с артилерия. Градът беше освободен от руски контрол през ноември, но оттогава е изправен пред продължителен огън от страна на терористите.

Русия проведе фиктивни референдуми за анексиране на тези украински земи и обеща, че Херсон „завинаги“ ще бъде руски. „Завинаги“ обаче продължи кратко и руските окупатори бяха изгонени от града. Убийството на цивилни обаче не спира. По данни на Киев от началото на пълномащабната инвазия са регистрирани над 84 000 военни престъпления, извършени от руските сили, включително убийството на 478 деца.

Obozrevatel съобщи, че руснаците са поразили единствения работещ хипермаркет в града. Нанесени са щети и по намиращите се наблизо жилищни сгради. Военнопрестъпният режим на Владимир Путин продължава да разпространява дезинформация, че руските въоръжени сили атакуват единствено военни цели в Украйна. Херсонската областна прокуратура е започнала досъдебно разследване по наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната (член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО