Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна

8 юни 2023 22:27  |  Света

Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на Украйна оръжия с голям обсег – особено на фона на дългоочакваната контраофанзива на ЗСУ, предаде Politico.

И по-конкретно стана дума за ракетите ATACMS, които имат обхват от 190 мили (или малко над 300 километра), което е четири пъти повече от ракетите на въоръжение в ЗСУ. От месеци се водят дебати във Вашингтон за това дали САЩ да изпратят на Украйна тези ракети, които могат да поразяват и цели дълбоко на руска земя. Според източници властите в Киев са уверили американците, че няма да поразяват военни цели на руска земя, а единствено в окупираните украински територии като Крим.

Макар че Джо Байдън не е отхвърлил категорично възможността да въоръжи Киев с далекобойни ракети, все още не е дал зелена светлина, а украинската армия спешно се нуждае от такива боеприпаси. Конгресмени и от двете партии, водени от Джейсън Кроу, изпратиха искане до Байдън по най-бързия начин да помогне на Украйна, защото тези ракети „ще подобрят шансовете на Украйна за победа, ще възстановят мира в Европа и ще осигурят един по-стабилен свят“.

В писмото си конгресмените, включително от Републиканската партия, призовават администрацията на Байдън да ускори и прехвърлянето на изтребители F-16 и танкове Abrams в Украйна. „Моето мнение е, че това е война, която ще има последици [не само за Украйна] и за САЩ и нашите съюзници“, каза конгресменът Кроу.

Руската терористична федерация многократно предупреждаваше страните от НАТО да не въоръжават Украйна, но не последва никакъв отговор от Москва. НАТО не се хвана на блъфа на Путин и осъзна, че колкото повече модерни оръжия изпрати на Киев, толкова по-бързо ще приключи тази непредизвикана война.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО