Захарова: Каква рядка измет… Готови са да жертват и последния украинец

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Захарова: Каква рядка измет… Готови са да жертват и последния украинец

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки думите на полския министър относно дискусиите за прехвърлянето на украинци на военна възраст в Киев, отбеляза готовността на „редките измети“ да се бият до последния украинец, предаде РИА Новости.

По-рано полският министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Европейският съюз трябва да вземе решение за прехвърляне на граждани на военна възраст в Украйна. Според министъра преговорите между Киев и Брюксел по тази тема продължават.

„Каква рядка измет. Готови са да дръпнат и последния украинец в корупционно-политическата месомелачка“, пише Захарова.

На 16 април Владимир Зеленски подписа законопроект за засилване на мобилизацията в Украйна. Той ще влезе в сила на 18 май. Законопроектът предвижда военнообвързаните да носят винаги със себе си военна книжка и да я представят при първо поискване на служителите от военната служба и полицията. Нарушителите могат да бъдат лишени от право да управляват автомобил. Сроковете за демобилизацията не са посочени в документа. Тази разпоредба беше премахната от документа, което предизвика възмущение сред редица депутати.

Документът също така задължава всички военнослужещи да актуализират данните си във военния комисариат в срок до 60 дни от датата на влизане в сила на документа. За да направят това, трябва да се явите лично във военната служба или да се регистрирате в „електронната военна система“, чрез която може да се връчи и призовка. Призовката ще се счита за връчена, дори ако военнослужещият не я е видял лично: за дата на „връчване“ на призовката ще се счита датата, когато документът е подпечатан с невъзможност за лично връчване.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО