Студентски поглед към историческите места

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

Интересна среща събра на 29 юли 2011 г. представители на общинската администрация и други институции, общественици, ученици, граждани с група студенти от УниБИТ- град София и техните научни ръководители. С присъствието си уважи срещата и самият ректор проф. д-р Стоян Денчев, чиито родови корени са от село Воден и от село Малко Шарково. Тук беше и заместник-ректорът проф. Ваня Павлова, както и проф. Валерия Фол от същия университет, ръководител на Института за културно-историческо наследство. Тя е съпруга на видния историк и бивш министър на образованието проф. Александър Фол. А по техните стъпки уверено върви дъщеря им Александра, която бе част от студентския екип, реализирал своята лятна практика по историческите места на територията на община Болярово. Две седмици младите и любознателни хора преживяха тук, докосвайки се до непреходната святост на историческите обекти в района и до археологическите находки, провокиращи заслужено научен интерес у студентите.

По думите на Стефан Бакърджиев, археолог от град Ямбол и участник в срещата, това е най-подходящият район за изследване, с множество археологически дадености.

Плод на техния труд, на събраната научна информация в резултат на проучените обекти, бяха презентациите им, които обогатиха историческите познания на публиката.

Диана Стоянова, отговорник на студентската група и експерт към Института за културно-историческо наследство, помощник на професор В. Фол, бе озаглавила своята презентация „ Професия археолог за две седмици(лятна практика)“. Обилен снимков материал, съпроводен от интересни научни разяснения- това е нейната същност, събрала исторически данни на базата на разкопките край Воденските околности. Момичето откровено сподели накрая,че времето, прекарано тук, се е оказало много ползотворно за студентската група.

Освен в района около село Воден, студентите са били и в село Стефан Караджово. „ Непреходният спомен“- под този наслов беше другата изготвена презентация, която обобщава сведения за живота на Стефан Караджа. И по-конкретно за родната му къща музей- един от петте паметника с национално значение в област Ямбол. Студентите са я почистили грижливо и според признанията им са влезли в ролята на гидове, разказвайки на две млади семейства с деца за бунтовния път на Караджата.

Църквата в селото също е интересен исторически обект. А изготвената презентация „ Храмът на вярата“ съдържа снимки, визиращи интериора и екстериора на обекта, както и интересни текстове за иконите, около историята на църковната камбана и т.н.

Към Христо Христов, кметът на община Болярово, се сипеха порои от благодарности- за осигурените условия и възможности, позволяващи на тези бъдещи научни работници „на живо“ да се докоснат до миналото на един богат в исторически аспект регион. А професор С. Денчев заяви в изказването си накрая, че би бил щастлив, ако се превърне в реалност идеята му за летен университет тук- с цел да се използва терена за учебната лятна практика на студентите от поверения му университет. А общинският кмет изрази готовност за договориране на тази прекрасна инициатива.

Кметът на село Воден Елена Анева също сподели прекрасните си впечатления от групата студенти. Тя изрази убеденост, че тяхната любознателност ще ги изведе непременно към пътя на голямата наука. С усмивки, благодарности и обещания за нови срещи завърши тази чудесна сбирка в късния юлски следобед. И с усещането за едно обещаващо, прекрасно начало- с поглед към миналото, в името на бъдещето. [nggallery id=“147″]


Статията е публикувана на 31 юли 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА