Два варианта за съставяне на правителство

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Възможно ли е първите две политически сили в парламента да се разберат помежду си в името на редовно правителство? Тази тема коментират в ефира на bTV проф. Румяна Коларова, доц. Светослав Малинов и Евгений Кънев.

Според експертите вероятно ще се върви към експертно правителство, в което няма да вземат участие ярки фигури от ГЕРБ, но ще има такива от страна на „Продължаваме промяната“. Те са убедени също така, че без ГЕРБ няма как страната ни да има кабинет и да влезе в еврозоната и Шенген.

„Във всичките си изказвания, те казват, че са постигнали напредък в законодателната и управленската програма. Дори чух вчера, че някъде късния следобед е изпратен пореден, коригиран текст на управленската програма. Предполагам, че поне там нещата вървят ефективно, но не зная колко успешно. Що се отнася до заявките за персоналния състав, аз не виждам някакво противоречие, защото явно се очертават два варианта. Първият е да се състави кабинет по модела на Димитър Попов, а вторият – експертен, технократски кабинет“, заяви проф. Коларова.

„На теория нещата стоят добре. В основата е законодателната програма, макар и не толкова дълга, вече е готова. Но когато стане дума за персоналния състав във всеки един момент преговорите могат да се провалят. Намираме се в много важна ситуация – натрупан е вече един политически капитал, на доверие от страна на избирателите, че нещо ще се получи. Затова си мисля, че това ще държи партиите нащрек и нито една от тях няма да посмее да преследва тесен партиен интерес“, коментира темата и доц. Малинов.

„Доколкото съм запознат, единствената възможност според мен е съставянето на експертен кабинет с една-две ярки фигури от страна на „Продължаваме промяната“ – най-вероятно говорим за министър-председател и министър на финансите. Предполагам. Защо? Защото на практика няма доверие между двете коалиции на ниво управление. По тази причина няма да има фигури от ГЕРБ в правителството. Съмнявам се, че има и посочени от тях експерти “, заяви от своя страна и Евгений Кънев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО