Над 460 безработни от област Ямбол, ще бъдат обучени и наети на работа по програма

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Стотици безработни лица от областта получават изключителния шанс да бъдат обучени, да придобият допълнителна квалификация и наети на работа по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Развитие”. Благодарение на работата и подкрепата на Министерство на труда и социалната политика и ангажираността на Агенцията по заетостта с проблемите на заетостта в област Ямбол стана възможно реализацията на програмата в максимален размер. Чрез тази схема Правителството прави всичко възможно за ефективно подпомагане на безработни лица, като отпуска максимални квоти и финансов ресурс на общините, за да наемат лица, които да подпомагат определени техни дейности, без за това да отделят собствен ресурс.

Данните за областта до този момент на кандидатстване и одобрение на проекти сочат, че в областта са заявени, одобрени или в процес на одобрение над 460 работни места. По схема „Развитие” Областна администрация Ямбол кандидатства за наемане на 28 безработни лица, като 6 от тях са предвидени да извършват поддръжка на ГКПП „Лесово-Хамзабейли”. Община Ямбол предвижда да наеме и е заявила 30 работници по озеленяване и 9 общи работници по поддръжка на сгради.

Максимално от възможностите, които дава оперативната програма се възползва община Стралджа. Тя предвижда наемане на 63 безработни лица за озеленяване и цветарство, 55 лица за извършване на спасяване и аварийно-възстановителни работи и 15 лица за общи работници.

В сферата на озеленяването ще се обучават и работят 58 безработни от община „Тунджа”, 14 ще работят като еколози, 37 лица ще бъдат обучени по схема „Развитие” за извършване на аварийно-възстановителни работи. Общината е заявила и 59 лица, които ще извършват довършителни дейности в строителството.

Община Елхово е подала заявление за наемане на 40 лица по тази схема на ОП”РЧР” , а община Болярово за наемане на 52 безработни лица. Лицата се наемат за период минимум от 9 месеца до 1 година, като преди това задължително преминават през период на обучение.

„Схема „Развитие” на ОП „РЧР” дава възможност на безработни лица не просто да придобият допълнителна професионална квалификация, да излязат от групата на безработните, но е и изключително ефективен инструмент за общините за наемане и социализиране на човешки ресурс. Затова съм изключително доволен, че всяка една от общините в Ямболска област се възползва максимално от този инструмент за наемане на хора без работа. Това е подсигуряване на работа и доход. Това е към което нашето правителство се стреми и за което работи”, коментира областният управител Димитър Иванов.


Статията е публикувана на 27 юли 2012

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА