Момчил Инджов: Пак ще ни трябва съгласието на Нидерландия за пълно влизане в Шенген

Публикувано преди 3 месеца  |  България

За цялостно приемане в Шенген е необходимо ново гласуване на страните членки на ЕС и Нидерландия отново трябва да ни каже „да“. Там се проведоха парламентарни избори и крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели. Преговорите за съставяне на кабинет пропаднаха, а популярността на Вилдерс расте. Това заяви за Нова телевизия Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел.

„Когато Нидерландия каза „да“ за пълно приемане в Шенген, парламентът се събра и внесе резолюция да бъдем приети само по въздух и вода. Ново гласуване трябва да мине през парламента като решение. А той вече е в нов състав. Любопитното е, че партията на Вилдерс изобщо не участва в първото гласуване. Това беше много странно, изтълкувано по най-различен начин. Една от версиите беше, че не искат още от началото да настроят другите срещу себе си. Тази партия е против разширяването на Европейския съюз и на Шенген“, обясни той.

Инджов коментира и протестите на фермерите. „Оттеглянето на регламента за намаляване на употребата на пестициди означава доста голяма отстъпка на Брюксел. Това оскъпява продукцията. Има и твърдения, че причиняват ракови болести. Протестът като цяло е срещу така наречената зелена сделка. Става дума за свръхрегулация, различна степен на трансформиране на законите“, посочи журналистът.

Относно протестите на земеделците у нас Инджов изрази мнение, че истината много често е някъде по средата и трябва да се намери компромис. „Всеки ще направи някакви отстъпки. Вярвам, че така ще стане“, допълни той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО