Москва: „Руската заплаха“ е много удобна за предизборната кампания в САЩ

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Москва: „Руската заплаха“ е много удобна за предизборната кампания в САЩ

Обвиненията на американските власти за участие на Русия в кибератаки срещу европейски държави са необосновани. Това заяви в петък руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, предаде Telegram каналът на руската дипломатическа мисия.

Думите на дипломата са в отговор на твърденията на Държавния департамент за участие на руски специални служби в кибератаки срещу европейски съюзници на Съединените щати.

„Американските власти просто нямат какво да покажат в подкрепа на инсинуациите си. Очевидно е, че подобни провокативни истории само ще се засилват с наближаването на президентските избори в САЩ, както беше и в предишни години. Местните политици се чувстват като господари на положението, разпалвайки прословутата „руска заплаха“ и отвличане на вниманието на избирателите от належащите проблеми“, отбеляза той.

За Русия, продължи Антонов, „борбата с престъпността е приоритет и неразделна част от държавната политика за борба с всички форми на престъпност“. „Нека ви напомня, че именно колективният Запад пое линията на милитаризиране на информационното пространство и подобряване на методите за извършване на кибератаки. В същото време, според статистиката, преобладаващата част от компютърните атаки в света идват от Съединените щати“, подчерта посланикът.

По-рано Съединените щати осъдиха кибератаки в няколко европейски страни, приписани на хакерска група, за която се твърди, че е свързана с Руската федерация. Както следва от съобщение, представено от пресслужбата на Държавния департамент, Съединените щати „категорично осъждат злонамерената киберактивност“ срещу Германия, Чехия, Литва, Полша, Словакия и Швеция. Държавният департамент твърди, че групата APT28, известна още като Fancy Bear, Strontium и Forest Blizzard, се предполага, че стои зад тези атаки, които Съединените щати приписват на връзки с руските разузнавателни служби.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО