Повиквателни от министерство на отбраната предизвикаха тревога сред запасняците

Публикувано преди 1 година  |  Света

Хърватското министерство на отбраната в последно време изпраща повиквателни за даване на мобилизационно назначение за военно време на запасняците, което предизвика тревога у гражданите на възраст от 20 до 55 години, преминали военна служба, съобщават хърватските медии, пише БТА.

Хърватската телевизия цитира генерала от запаса Маринко Крешич, който поясни, че сигурността на страната не е застрашена, но хората трябва да бъдат подготвени.

„Не може да кажем, че сигурността на Хърватия е застрашена, но със сигурност трябва да сме подготвени по този въпрос от по-рано, особено по въпроса за запасняците, тъй като замразихме, а не сме отменили военната служба“, каза Крешич.

Той поясни, че това означава, че с едно решение на правителството или на парламента още утре може да бъде взето решение за повторно въвеждане на военна служба.

„Сигурността на Хърватия зависи от запасняците. С тях спечелихме Отечествената война“, подчерта генералът, имайки предвид войната през 90-те години.

Повиквателните са редовна задача на министерството на отбраната, за да се знае къде се намират подлежащите на военна служба и в коя военна част да се обадят в случай на тревога.

Министерството потвърди, че през следващите месеци ще бъдат изпратени около 10 000 повиквателни и че това се прави сега, защото през последните три години не е правено заради пандемията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО