Видео и Снимки: Приключи втори етап от разкопките на тракийската резиденция (дворец) край Княжево

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Още в края на миналата година, Ви съобщихме за поредното откритие на експедиция „Странджа” с ръководител – известната археоложка Даниела Агре, край село Княжево. Върху естествения хълм Татар маша, в непосредствена близост до селото, започнаха спасителни разкопки на „надгробна могила” ударена от иманяри, но с голяма изненада след няколко дневна работа, тогава екипа установи, че надгробната могила всъщност се оказа тракийска резиденция или тракийски дворец, за който към днешна дата съществува хипотеза, че всъщност е тракийският град „Дронгилон”.

Хълмът върху която е изграден двореца е в долинното уширение и при водослива на реките Калница и Синаповска, в непосредствена близост до десния бряг на р. Тунджа, до северния край на Княжевско-сремския пролом. Строителите са се възползвали от естествената защитеност на хълма и са издигнали резиденцията върху билната му част. Основите й са изградени от големи обработени камъни припасвани един към друг. Върху тях са били издигнати кирпичени стени, някои от тях с дебелина 2,40 м.

Владетелския дом е бил на богат тракийски аристократ. Тази година бе открита и отбранителната стена. Археолозите са попаднали и на допълнителна част от сграда за жертвоприношения. Дворецът е построен около 330г. преди н.е., след което е опожарен около средата на 3-ти век. 50 години след това местните го превръщат в култово място, правят свещени за траките обреди.

Проф. Даниела Агре допълва, че този замък е първата добре запазена сграда от такъв тип, която археолозите в България откриват. Разкопките разкриват, че нашите владетели са живели много разкошно, дори е открит тръбопровод на втория етаж на замъка, намерени са много монети, гръцка керамика и разбира се – ловни трофеи. Към момента има направена и 3D визуализация на обекта, които се проучва. Дворецът е бил като „бяла птица“ върху хълма – дебела варова мазилка, гръцки керемиди, внасяни с плавателни съдове по Тунджа.

Това е първият случай в земите на траките, когато владетелски дом е затрупан с могилен насип и превърнат в място за поклонение. През 2010 г. Даниела Агре проучи в Сакар и единственият на Балканите долмен под могилен насип.

Интересното е, че в днешните български земи на пръсти се броят проучените резиденции на тракийски владетели и три от тях, тези в Копривщица, Синеморец и Княжево се проучват от Даниела Агре и екипът й.
И в тези проучвания участвуват специалисти от Етнографско-археологически музей – Елхово, които указват огромна подкрепа на експедиция „Странджа”, особено в проучванията в района на Елхово.

Разкопките на експедиция Странджа продължават в село Борисово, където ще се разкрива напълно нова, неизследвана могила. С решение на Общински съвет Елхово, община Елхово подпомогна финансово тези разкопки, от които ще имаме по-подробна информация в средата на месец август.

Видео репортажи


Интервю с Даниела Агре от разкопките край село Княжево (2ри сезон)

 


Интервю с Христо Христов край разкопките на Татар Маша край село Княжево

 


 

Фото репортаж


[nggallery id=“597″]


Статията е публикувана на 1 август 2012

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА