САЩ спират вноса на руски уран

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
САЩ спират вноса на руски уран

Сенатът на САЩ одобри законопроект, забраняващ вноса на руски уран, се казва в изявление на Комисията по енергетика и природни ресурси към горната камара на американския Конгрес.

„Сенаторите Джон Барасо, Джо Манчин, Джим Риш… подкрепят единодушното приемане на законопроекта, който ще забрани вноса на руски уран в Съединените щати“, се казва в изявлението.

След като документът бъде приет от Сената, той ще бъде изпратен на президента на САЩ Джо Байдън за подпис.

През януари тази година ръководителят на Американската служба за ядрена енергия към Министерството на енергетиката на САЩ Катрин Хъф заяви, че Съединените щати възнамеряват заедно със своите съюзници да постигнат възможност за производство на нискообогатен уран, който се използва да захранва атомни електроцентрали, за да се освободи от зависимостта от руските доставки. Според нея САЩ, в сътрудничество с Япония, Великобритания, Франция и Канада, възнамеряват да създадат международна верига за доставки, за да се освободят от зависимостта от Русия.

През декември 2023 г. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за въвеждане на забрана за внос на нискообогатен уран от руски произход, която ще остане в сила до 2040 г. Законопроектът предлага ограничаване на вноса на нискообогатен уран, произведен в Руската федерация или регистрираните в Русия предприятия. Инициативата упълномощава министъра на енергетиката на САЩ, след консултации с държавния секретар и ръководителя на Министерството на търговията, да отмени тази забрана, ако други източници на доставки на уран не са налични или ако вносът на руско гориво е в националните интереси на Съединените щати.

Русия доставя обогатен уран, използван като суровина за гориво, за повече от 90 търговски реактора в Съединените щати, според Министерството на енергетиката на САЩ, което я прави номер едно чуждестранен доставчик на САЩ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО